EMDR is een bewezen succesvolle therapie.
Heb je last van angst of trauma? EMDR is een succesvolle methode om je hierbij te helpen. Zo wordt EMDR vaak ingezet bij mensen die last hebben van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). EMDR is in 1989 bedacht door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Sinds die tijd heeft de therapievorm zich op basis van flink wat onderzoek verder ontwikkelt. Uit al dat onderzoek is inmiddels gebleken dat EMDR bijzonder effectief is, zowel bij acute als chronische PTSS.
Wie is gebaat bij EMDR-therapie?
Mensen maken tijdens hun leven soms traumatische dingen mee. Dit kan een nare gebeurtenis zijn die lange tijd aanhoudt, bijvoorbeeld mishandeling. Maar het kan ook gaan om een eenmalige vervelende gebeurtenis zoals ongeluk of dat je slachtoffer bent geworden van geweld. Ook het ineens geconfronteerd worden met ziekte, overlijden, ontslag of een relatiebreuk kan grote impact hebben om iemands leven. Het verwerken van dit soort nare gebeurtenissen kost tijd en soms lijkt het voor een persoon dat hij daar niet alleen uitkomt. EMDR kan dan uitkomst bieden.
Posttraumatische stress-stoornis
Mensen kunnen langdurig last blijven houden van angst als gevolg van een opgelopen trauma. Dit kan duiden op een Posttraumatische stress-stoornis, kort gezegd PTSS. Symptomen van PTSS zijn:
- nare herinneringen, flashbacks, herbelevingen en nachtmerries
- het vermijden van situaties die aan het trauma doen denken
- angst en paniekaanvallen
- somberheid, piekeren en zich veel zorgen maken
- stress, waakzaamheid, onrust en een verhoogde alertheid
- schaamte, schuldgevoelens en een negatief zelfbeeld
- snel geïrriteerd zijn of een kort lontje hebben, boosheid en agressiviteit
- slaap- en concentratieproblemen
- onverklaarbare lichamelijke klachten
Hoe werkt het?
EMDR staat voor eye movement desensitization and reprocessing. Herinneringen die in het langetermijngeheugen, in het onderbewuste, zijn opgeslagen, worden door bepaalde triggers geactualiseerd. Dat kan een episodische herinnering zijn (een verhaal), maar soms roept het alleen een gevoel of lichamelijke reactie op zonder dat iemand dat echt kan duiden of verklaren. Dit zijn procedurele herinneringen. Tijdens de EMDR achterhalen we deze triggers en achterhalen we wat spanning oproept. Vervolgens zal door afleidende stimuli (oogbewegingen) deze triggers in het werkgeheugen worden geneutraliseerd. Naast de oogbewegingen zal de therapeut ook gebruik maken van zogenaamde klikjes die je hoort door een koptelefoon. Deze klikje zorgen ervoor dat je makkelijker toegang krijgt tot je onderbewuste.
EMDR werkt in 1 tot enkele sessies. Herinneringen worden niet gewist. Het resultaat van de behandeling is dat ze een minder grote spanning bij je op zullen roepen en dat je niet meer overweldigd wordt door angst, verdriet, woede of andere emoties.
Wil je meer weten over EMDR en of het iets voor jou is?
Neem gerust contact met mij op. Samen kunnen we bespreken of EMDR een passen therapievorm voor jou is.